Olen tässä mielenkiinnolla seurannut lainamarkkinoita jo useamman vuoden ajan. Laina-asiat ovat erityisen ajankohtaisia nyt emuliiton painiessa vakuuskriisissä. Kreikka on elänyt velaksi jo ties kuinka kauan pimittäen samalla tietoja luotottajilta sekä muilta mailta. Onkin todennäköistä että maa ajaa itsensä konkurssiin. Sama kohtalo on käymässä toteen myös Italian, Espanjan ja Portugalin kanssa mahdollisesti. Harva kuitenkaan ajattelee laajemmin omaa talouttaan. Onko raha-asiani kunnossa jotta vältän omaan velkaantumiseni? Huolestuttavia merkkejä on ollut ilmassa jo kauemmin, sillä nykyään ihmiset ja jopa perheet kuluttavat velaksi ja maksavat myöhemmin. Tässä piilee suuri riski oman taloudellisen näkökenttänsä hämärtymisestä, sillä sitä harvemmin tulee ajateltua raha-asioita kuin vasta laskun saapuessa kotiin. Pikavipit, kulutusluotot sekä osamaksut saavat ihmiset vääränlaiseen tunteeseen, että rahaa riittää koska on niin monia paikkoja josta sitä voisi ottaa. Ihmisten käsitystä rahasta ja lainasta hämärtää myös ymmärtämättömyys korosta. 25% korko voi tuntua vähältä, vaikka todellisuudessa yksikään pankki ei kehtaisi lainaa yli kahdenkymmenen prosentin myöntää. Erityisesti pikavipin ottaminen on tehty niin helposti, että moni raha-asioihin perehtynytkin saattaa niihin hairahtua. 50 euron vippi, joka maksaa takaisin 69 euroa saattaa kuulostaa jopa hyvältä diililtä. Tässä näkyy huolettomuus pieniin rahasummiin. Mutta miltä kuulostaisi 10 000 euron laina, josta sinun täytyisi maksaa takaisin 18 000 euroa?
Jo vuonna 2007 taloussanomat uutisoi suomalaisten velkarajan ylittäneen maagisen sadan prosentin. Velkaa siis tulee enemmän kuin olisi varaa maksaa. Mikäköhän tilanne on nyt? Suurin osa tuosta velasta on sentään onneksi asuntolainaa, ei pikavippejä.
Yleistä persaukisuuden valittamista kuulee usein. Mietin että yksi syy tähän saattavat olla käteisrahan vaihtuminen muoviseen kortinkäyttöön. Kun tililtä lähtee summa rahaa, saa se kuluttamaan. Toisin olisi, jos maksaisi käteisellä ja huomaisi, kun setelit vaihtuvat kolikoihin. Suosittelenkin kaikille säästämistä aikoville laatimaan viikkobudjetin ja nostamaan sen käteiseksi. Näin omaa rahankäyttöään pystyy tehokkaimmin valvomaan. Yritän blogata seuraavan kerran ennen Kreikan ajautumista konkurssiin :-)